Családállítás

integrál szemléletben

 

Genetikai örökségünket a DNS kettős csavarában tárolt örökítőanyag tárolja és továbbítja. Viszonylag új felfedezés, hogy a belénk kódolt transzgenerációs örökségünknek nem csak biológiai, hanem lelki aspektusai is vannak. Szorongásaink, ismétlődő kudarcaink, sikertelen párkapcsolataink, egzisztenciális kiszolgáltatottságunk mögött őseink feldolgozatlan traumái, veszteségei, titkai, fájdalmai húzódhatnak meg. Ezek feltárását és kioldását szolgálja a családállítás.

Bert Hellinger a családi tudattalanban figyelte meg a családi rendszert mozgató törvényeket. Ezt a Szeretet Rendjének nevezte el és a következő fontos megállapításokat tette:

  • Generációkon át öröklődő minták alakítják az életünket.
  • A család egy olyan rendszer, melynek  tagjai mind kölcsönhatásban vannak egymással. A tudattalanban ható családi emlékezet összeköti a most élőket a több generációval korábban születettekkel is.
  • Ez a kölcsönhatás 3 alaptörvényszerűség mentén működik: A hely törvénye, Az odatartozás joga és A kiegyenlítődés törvénye.

Mindezekről itt olvashatsz részletesen.

 

Integrál családállítás

Az általam vezetett családállítás integrál szemléletben zajlik, mely egy kicsit különbözik attól, ahogy máshol csinálják és attól, ahogy valamikor én is tanultam. A folyamatokat maximálisan ahhoz igazítom, hogy éppen kivel dolgozom: milyen típusú a problémája, pontosan hol van elakadva, mennyire nyitott felfelé, mennyire irányítja a racionális elméje, mekkora gyakorlata/ tapasztalata van hasonló módszerekben, mennyire szorong éppen most, stb. Különbözőek vagyunk nem csak személyiségünkben, hanem problémáink típusát illetően is. Az integrál szemléletű családállításban ennek megfelelően más módszereket is használok időszakosan, például drámás és mozgásmeditáció elemeket, valamint az egyéni folyamatokban használatos kérdező és visszatükröző technikákat. Energetikai segítséget is nyújtok a folyamathoz, használva a pránanadiban elsajátított technikákat. Az „Itt és most”-ban hagyom a folyamatot folyni, miközben figyelek a transzgenerációs elakadások kibogozására.

„A legmélyebb valóság nem a boldogság, hanem a fájdalom. Ez a legvégső valóság. (…) A fájdalom teszi lehetővé, hogy búcsút vegyünk az átmenetitől.”

Bert Hellinger

Mit kell tudnom, mielőtt jelentkezem családállítás csoportba?

 Arra kérünk, hogy jelentkezés előtt olvasd végig a részletes információt az itt felsorolt pontokban!

Ki jöhet családállításra?

Bárki, aki csoportban meg tud nyílni, személyes problémáját el tudja mondani. Mentálisan egészséges, cselekvőképes felnőtt, nem áll pszichiátriai kezelés alatt. Semmi különleges képességre nincs szükség, stabil énerőre viszont igen.

Fontos, hogy legyen célod az állítással, tehát valami, amit szeretnél megoldani az életedben. Ha már látod a problémát, az ismétlődéseket, az elég. A megoldást nem kell, hogy lásd, abban segít a módszer.

Ha most nem érzed azt a bizalmat, hogy behozd a problémád egy csoportba, javaslom, hogy képviselőnek jelentkezzél először, utána eldöntheted, hogy szeretnél-e állítani. Valamint azt is javaslom, hogy gyere el egy egyéni konzultációra, mielőtt először állítani jönnél. Az lehetőséget ad arra, hogy közösen feltárjuk, vajon a családállítás-e a legjobb módszer a problémád megoldására.

 

Ki nem jöhet családállításra?

Az, aki csoportban nem tud megnyílni, a másokkal való testi érintkezés (ölelés) taszítja. További kizáró ok a csoportban való részvételből, ha valaki alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer befolyása alatt jelenik meg az állításon, a csoportban provokatívan, agresszíven és mások számára zavaróan viselkedik bármilyen okból.

Ha kisbabát vársz, kérlek, jelezd előre és megbeszéljük, hogy jó-e most neked az állítás. Nem feltétlenül kizáró ok, de érdemes megbeszélni.

Ugyanígy kérlek, jelezd előre, ha pszichiátriai kezelés alatt állsz, antidepresszánst vagy egyéb gyógyszereket szedsz, esetleg egyéb függőséggel küzdesz. Kizárólag a kezelő orvosod ajánlatára, jóváhagyásával jöhetsz. Ezekben az esetekben a családállítás előtt szükség van egyéni konzultációra, a kezelő orvosod írásos jóváhagyására.

Amennyiben pszichoterápiába jársz, a terapeutád belegyezésével jöhetsz családállításra. Annak is örülök, ha személyesen is jelen van a terapeutád az állításodon.

 

Mire jó a családállítás?

A családi rendszereink alapvetően határozzák meg működésünket az életben, felmenőinkkel való kapcsolataink, azonosulásaink kihatnak a mindennapi életünkre és párkapcsolati, munkahelyi, anyagi, testi problémákban is megjelenhetnek. Mély, tudattalan tartalmakat lehet felszínre hozni a segítségével rövid idő alatt. A családállítás során a tudattalanból olyan kapcsolati minták kerülnek a felszínre, melyek negatív érzelmi töltéseik által (pl. harag, bűntudat, szégyen) akadályozták boldogulásunkat, s mint a tudattalanban futó „programok” szabotálták jólétünket. Ezen minták felszínre hozatala, felismerése, tudatosítása, majd átírása pozitív mintává, segít a blokkok kioldásában.

A családállítás során mindig egy adott problémából indulunk ki, annak családi hátterét tárjuk fel. Nem általánosságban vizsgálgatjuk a családi történeteket szüleinkről és az ő felmenőikről, amik aztán hatással lehetnek az életünkre, hiszen ebből végeláthatatlanul sok van. Minden családban történtek szomorú és megrázó események, pl. korán elhunyt gyermekek, félbeszakadt kapcsolatok, s a történelem sem kímélt egy családot sem: háború, forradalom, államosítás, elnyomás valamilyen formában minden magyar családban megjelenik.

 

Mire nem jó a családállítás?

A lélekfejlődés során elszenvedett traumák, hiányok a személyiség alapjaiban okozhatnak problémát. Ezek megoldására a pszichoterápia a legalkalmasabb módszer, családállítással nem tudunk segíteni. Az integrál szemléletű családállítás azonban bizonyos esetekben át tudja hidalni a személyiségfejlődésben megmutatkozó sérüléseket, dráma és mozgásmeditációs elemekkel. Ez azonban, csak az enyhe, mindennapi esetekre vonatkozik. A súlyos mentális zavarok és személyiségzavart okozó sérülések esetén a családállítás nem megfelelő módszer és nem is szabad használni.

 

Mi történik egy családállításon?

Minden családállítási alkalomra összegyűlik egy csoportnyi ember, 8-10 fő. Vannak, akik állítani fognak és vannak, akik képviselőnek érkeznek. Akik állítanak, egyesével, egymás után kerülnek sorra, minden állítás után szünetet is tartunk. Állítani egy csoportban annyit jelent, hogy egy konkrét problémát megfogalmazol, amivel érkeztél, amiben segítséget szeretnél kérni. Röviden elmondod a történetet, egy-két kérdést lehet, hogy felteszek a családi rendszerről, segítek bepontosítani az állítás célját és máris kezdődhet az állítás.

Családtagjaid képviseletére – akik a konkrét problémádban érintettek – felkérsz az éppen jelen levő résztvevők közül, számodra ismeretlen embereket. Ők ekkor belépnek egy misztikus térbe, és innentől kezdve nem saját érzéseiket érzik, hanem a megjelenített családtagokét. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy nem szerepjátékról van szó, nem színházi előadás történik, a képviselők csak azokra az érzetekre hagyatkoznak, melyeket ez a misztikus mező a családi tudattalanból közvetít. A képviselők ekkor elkezdenek mozogni és verbális visszajelzéseket adnak testérzeteikről, érzelmeikről. Így válik láthatóvá, hogy ki kihez vonzódik, kitől fordul el, kire dühös, kitől fél, sőt még az is, ha valaki hiányzik. Egy darabig kívülről nézed, önmagadat is, mert saját magad helyére is képviselőt választasz. Majd az állítás során egyszer csak megkérlek, hogy állj be a helyedre, ezzel leváltod a képviselőd. Így kapsz lehetőséget arra, hogy a rendszerben beállt helyzetet belülről is megérezd.

A Lélek mozgása irányítja a folyamatot, a képviselők ennek adják át magukat, az állítás vezetője pedig ezt figyeli. Egyszer csak láthatóvá válik, hogy mi okozza a zavart, amit te most problémaként élsz meg.  Oldó mondatok és mozdulatok segítségével elindulunk ilyenkor a gyógyulás irányába. Sokszor az oldáshoz nincs szükség beszédre sem, csupán szemkontaktusra, egymás felé fordulásra és egymás felé mozdulásra. Az a célja, hogy a régi minták törlődjenek a tudattalanból és helyükbe újak épüljenek be, melyek egy kiteljesedettebb, boldogabb élet felé visznek.

A módszer mögött rejlő családi rendről, a misztikus mezőről és a módszer megalkotójáról, Bert Hellingerről itt olvashatsz részletesebben.

 

Mikor és hogyan lesz hatása egy állításnak?

A családi rendszerben keletkezett zavar sok esetben helyreállítható. Van, hogy egy állítás is elég hozzá, de van, hogy többre van szükség. A lélek mozgása lassú folyamat, minél mélyebbre megyünk, annál lassúbb. Időre van tehát szükség az eredményhez, egy állítás után legalább három hétre. Ennyi időnek kell eltelni a következő állításig. Egy régóta húzódó probléma megoldásához pedig lehet, hogy évek kellenek. A gyógyulási folyamat azonban rögtön elkezdődik, már ott, az állítás folyamán. Előre sohasem tudjuk megmondani, hogy pontosan mennyi időre van szükség. Mint ahogy azt sem, hogy valakinek miért oldódik meg egy adott problémája egyetlen állítással és valakinek meg miért nem oldódik meg hosszú idő és 10 állítás után sem. Ez is a misztikus részéhez tartozik a családállításnak.

 

Miért érdemes képviseletre jönni?

Amikor egy idegen családban kiválasztanak egy családtag képviselőjének, olyan élethelyzetbe kerülsz bele, olyan érzéseket élsz meg, mely számodra ismeretlen. Vagy mégsem? A misztikus mező egyik legnagyobb misztériuma, hogy érdekes módon olyan szerepekre választanak be, amely valamilyen módon Téged is érint vagy érinthet. Lehet, hogy saját magadnak eszedbe sem jutott a rég meghalt nagymamád, de aztán valaki más állításában olyan képviseletre kérnek fel, ahol egy rég meghalt nagymama okozta a zavart, őt nézi az egész család, a képviseletben Te is. Olyan érzéseket élsz meg képviselőként, mely segít a saját történeted feldolgozásában is, annak ellenére, hogy nem a saját családodról van szó.

Ezenkívül javasolt képviselőnek jönni olyan esetben, amikor még sohasem állítottál korábban és látni, érezni szeretnéd először, hogy milyen egy családállítás. Akkor is a képviseletet javaslom, ha valamiért nehéz érzéseket megélned a saját életedben, ezt korábban nem engedted meg magadnak, de most szeretnél rajta változtatni. Más szerepében könnyebb ezt megtenni és így lassan hozzászokni az érzelmek teljes megéléséhez.

„Képviselőként megtapasztalhatod, hogy az emberi szenvedés magja elválaszthatatlan a tudatos gondolkodást messze túlszárnyaló szeretettől.” (Thomas Schafer)

 

Helyettesíti-e a pszichoterápiát a családállítás?

Nem helyettesíti. Az állítás egy kiegészítő önismereti módszer, ami mély változásokat tud elindítani. Pontosan ezért önismereti/ terápiás munka javasolt mellette. Ha nem jársz egyéni folyamatba senkihez, akkor is javasolt állítás után akár egy rövid együttműködésre leszerződni egy önismereti tanácsadóval, pszichológussal, hogy feldolgozd a tapasztaltakat. Ez érvényes akkor is, ha csak segítőként vagy jelen, ugyanis így is tud a folyamat ugyanolyan erős lenni, mintha te állítanál. Hozzám jöhetsz egyéni konzultációra állítás előtt és után is, igény szerint egy vagy néhány alkalommal.

A pszichológiai szakma véleménye megoszlik magáról az állítás hatásáról. Vannak ellenzői és pártfogói is, viszont egyre gyakoribb az állítások elfogadása. Egyre több kutatás igazolja a pozitív hatását. A hozzám megérkező emberek 60-70% jellemzően valamilyen terápiás kísérésben van és az ott megjelent helyzeteket dolgozza fel az állításban, majd a megélt változásokat viszik vissza a terápiába és dolgoznak rajta tovább. Mind a terapeuta mind a kliens számára ez a legbiztonságosabb menete az állításoknak.

Fontos, hogy az önismereti folyamatban egyeztess a segítőddel, hogy részt veszel az állításon. Amennyiben szükségét érzed és engedélyt adsz rá, szívesen konzultálok a téged kísérő szakemberrel az állítás folyamatáról, sőt, azt is szívesen veszem, ha személyesen van jelen az állításodon.

 

Mikor kezdődik és meddig tart?

A csoportok reggel 9-kor kezdődnek és egész nap tartanak. A kezdési időpont előtt érkezz 10 perccel korábban, hogy pontosan kezdhessünk! A befejezés időpontja bizonytalan, mert sosem lehet tudni, meddig tart egy állítás, általában 1-1,5 hosszúak. 5 állítás van egy nap, így  kb. 18 és 19 óra között végzünk.

Általában mindenki nagyon elfárad a végére, ezért kérlek, hogy aznap estére már ne tervezz más programot. Ha korábban el kell menned, kérlek előre jelezd – igen kivételes esetben lehet csak előbb elmenni a csoportból, például ha megy a vonatod, mert vidékről jösz. A saját szempontodból és a csoportéból is fontos, hogy végig együtt maradjunk és a zárókörön is mindenki részt vegyen. Ezért, ha olyan élethelyzetben vagy, hogy nem tudsz egész nap maradni egy csoportban, akkor inkább az egyéni rendszerállítást javaslom neked.

Az állítások közben nem lehet elmenni, sőt kimenni sem a teremből, csak szünetben. Ha egészségügyi problémád van, ami miatt gyakrabban ki kell menned a mosdóba, akkor szóljál előre, azt természetesen megoldjuk. Ha szünetben rosszul leszel, úgy érzed, nem tudsz maradni, akkor mindenképpen ezt jelezd nekem, megbeszéljük és megtaláljuk a megfelelő megoldást. A lehető legrosszabb, amit saját magaddal tehetsz, ha szó nélkül eltűnsz a csoportból.

 

Mennyibe kerül?

  • állítást kérőknek 30.000 Ft – mely összeg tartalmaz 1 napot állítóként + egy másik alkalmat képviselőként.
  • képviseletre jelentkezőknek 10.000 Ft (ha csak képviselőként szeretnél részt venni)

Állításra jelentkezni 10 000 Ft helyfoglalási díj befizetésével lehet. A jelentkezésed után erről díjbekérőt küldünk, amit utalással tudsz kiegyenlíteni.

Az állítás mellé járó képviseleti alkalmat fel lehet használni az állításra jelentkezés előtt is, a kifizetett képviselői részvételi díjat 3 hónapon belül beszámítjuk a családállításod állítói részvételi díjába.

Akár állítani, akár képviselőnek szeretnél jönni és nem tudod kifizetni a fenti díjakat, akkor kedvezményt kérhetsz.

 

Milyen feltételekkel mondhatom le az állítást?

Amikor jelentkezel, akkor egy konkrét napon tartandó csoportba jelentkezel. Minden nap meghatározott számú állítás van, ezért fontos, hogy előre eldöntsd, hogy állítónak vagy képviselőnek jelentkezel.

Ha valamiért mégsem tudsz jönni, van lehetőség az időpont eltolására a csoport időpontja előtt 10 nappal. 10 napon belül már nincs mód az időpont módosítására és a helyfoglalási díjat nem áll módunkban visszafizetni. Ha az állítás előtt 48 órán belül mondod vissza vagy nem jelensz meg az állításon, akkor az állítás teljes díját ki kell fizetni, a maradék összeget utólag kiszámlázzuk. Erre azért van szükség, mert sok a jelentkező, időnként hosszú várólista van és így nem vesszük el a helyet azok elől, akik valóban el tudnak jönni.

 

Hogyan készüljek, mit hozzak magammal?

Készülj fel arra, hogy egy számodra fontos problémát fogsz a csoport elé tárni és abban segítséget kérni. Lesz a csoport elején egy összehangoló meditáció, mely során lehetőséged lesz a saját problémádra és a csoportra is ráhangolódni. Ha nem tudod pontosan, hogyan fogalmazd meg, abban segítek neked a bevezető beszélgetés során.

Kényelmes ruhában gyere vagy hozd magaddal és átöltözhetsz. Kosztüm, szűk szoknya nem alkalmas. Lehet, hogy le kell ülnöd vagy feküdnöd a földre bizonyos szerepekben.

Minden állítás között tartunk egy rövid szünetet és a 2. állítás után egy hosszabb ebédszünetet. Minden csoport előtt kapsz egy részletes tájékoztatót a helyszínről és arról, hogy ott milyen eszközök állnak rendelkezésre, milyen étkezési lehetőségek vannak a környéken. Érdemes úgy készülni, hogy egész napra elegendő élelmiszer legyen nálad.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében.

Az általunk használt sütik semmilyen személyes adatot nem tárolnak. A sütik használatának elfogadásával minden funkcióhoz hozzáférsz a honlapon.