Vöröslencse a nyílt napon

Hálával és örömmel gondolok vissza a tegnapi nyílt napra a Szereteterőben. Nagyon sokan voltunk, minden képzeletemet felülmúlta a jelentkezők áradata. Az igazi meglepetés azonban az volt, hogy mennyire nyitott, együttműködő és befogadó csapat jött össze mindegyik bemutatóra. Öröm volt veletek az együttlét, köszönöm!

Az ebédszünetben isteni indiai vöröslencsét ettünk, ami nagy siket aratott. Mivel sokan kérdeztétek, hogyan készítettem, ezért megosztom most veletek a receptjét. A mennyiségekkel gondban vagyok, mert csak érzésre szoktam beledobálni mindent, úgyhogy csak körülbelül tudom leírni, hogyan csináltam.

A lencsét mosd meg többször főzés előtt. A vöröslencsét nem kell beáztatni, de ha másmilyen lencséből vagy babféléből készíted, akkor áztasd be előtte. Tedd fel főni vízben, só nélkül egy-két szem csillagánizzsal.

Miközben fő a lencse, készítsd el a “csonksz”-ot a következő módon: száraz, forró serpenyőben pirítsd meg az egész magból álló fűszereket. Ehhez használhatsz indiai öt fűszer keveréket (Panch Puren) vagy magad is összeállíthatod görögszénából, római köményből, édesköményből, mustármagból és hagymamagból.  Amikor a mustármag elkezd pattogni, önts rá egy kis olajat. Ekkor lehet beletenni az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ha 4 főre készíted, akkor egy nagy fej hagyma elég kb 20-25 dkg lencséhez.

Amint a hagyma elkezd üvegesedni, az őrölt fűszerek következnek: koriander, kurkumma, kömény, feketebors, görögszéna. Ha van kimondottan lencséhez való masala otthon (Dahl soup masala vagy Channa masala), akkor azt is használhatjuk, de korinadert és kurkummát akkor is adjunk hozzá, mert az lesz az alapíz, a meghatározó. A többi kiegészítő, ezért a mennyiségekkel is úgy bánjunk. Ezt jól összefőzzük, kb 15 percig. Ez alatt a vöröslencse már meg is főtt és csonkszot egyszerűen beleöntjük. Vigyázz, mert spriccelhet és ekkor ad egy különleges hangot, mintha azt mondaná, hogy “csonksz!” Apróra vágott hámozott paradicsomot teszünk bele a végén és ha valaki szereti, akkor friss koriander levelet is lehet. A legvégén sózzuk meg.  Jó étvágyat!

Hozzászólások

  1. Pötyke mondta:

    Kedves Szervezők!
    Be kell vallanom, hogy lencsét ezidáig maximum 4-szer ettem, vagyis kóstoltam (közel vagyok a 40-hez). A nyílt napon kínált vöröslencse viszont Isteni volt! Az illata miatt nem tudtam ellenállni neki és nem is bántam meg.
    Köszönöm! Nagyon finom volt.

Hozzászólás beküldése

*

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében.

Az általunk használt sütik semmilyen személyes adatot nem tárolnak. A sütik használatának elfogadásával minden funkcióhoz hozzáférsz a honlapon.